Koju masku za telefon izabrati?

Koju masku za telefon izabrati?

Dobra stara vremena gotovo neuništive Nokie 3310 su davna prošlost. Živimo u vremenima visoke tehnologije i dizajna. Najnoviji, elegantan i tehnološko savršen Galaxy S9 je tanak manje od 9mm pri čemu lako možemo zaključiti kako je pri tom silnom kapacitetu i specifikacijama ponestalo prostora za mehaničku sigurnost. Što u ovom slučaju možemo učiniti? Sačuvati izgled i dizajn telefona i riskirati oštećenje na svom dragocenom ljubimcu ili zaštiti uređaj i “udebljati” ga za nekoliko milimetara dimenzijama?

Odluka je naravno stvar ličnog ukusa svakog pojedinca, a u pravilu uvek racionalno prevagne ova druga mogućnost. U ovom prilogu želimo naglasiti najvažnije karakteristike zaštitnih maski za mobilne uređaje – sve od njihovih funkcija, materijala i tipova te pokazati kako možemo produljiti životni vek našem telefonu.

Kako nesreća nikad ne spava, gotovo na dnevnoj bazi događaju nam se različite nezgode u kojima naš telefon sklizne, zapleše, poleti …i zatim padne na tlo. Gravitacija je neizbežna pojava. Zbog izloženosti različitim spoljašnjim uticajima, naš uređaj je i magnet za ogrebotine, udubljenja, pukotine, pregrevanje itd. No, to ne bi bilo ništa tako dramatično da smo za njega platili par hiljada dinara. Vrlo dobro znamo kako savremeni pametni telefoni znaju doseći vrtoglave cene, a time su povezani i skupi troškovi potencijalnih popravki i zamenskih delova. Upravo radi toga, kvalitetne maske su najlogičniji, najjednostavniji i najpovoljniji odgovor na pitanje.

Kako smanjiti silu?

Naši pametni telefoni su u osnovi vrlo kruti i nefleksibilni. Zo znači da nisu sastavljeni od komponenti koje dobro upijaju nastalu silu. Umesto da bi apsorbovali udarac i silu usmerili na određenu tačku, ona se prenosi na celi uređaj i tako mu štete u funkcionisanju. Problemi se pojavljuju i kod ekrana na dodir. Iako napravljeni od tvrdog, debelog stakla, određeno savijanje uvek završi sa pukotinama. Stoga odgovorno tvrdimo da ponekad čak i najjeftinije maske u određenoj situaciji mogu biti presudne da li će doći do većeg oštećenja telefona ili ne.

Materijali

Kao što smo već spomenuli gore, najbolje rešenje je odabrati masku za telefon napravljenu od materijala koji odlično apsorbuju silu. Među najčešće takve materijale se ubrajaju silikon, gel, termoplastični poliuretan (TPU) i koža – prava ili veštačka (poslednje se uglavnom kao materijal koristi u preklopnim torbicama, koje ćemo ovaj put izostaviti). Glavna karakteristika svih navedenih materijala, izuzev kože, je ta da se s njima lako može manipulisati. Isto tako možemo naglasiti kako se maske od umetne mase pojavljuju u više boja, slika i uzoraka – za sve ljubitelje estetike.

1. Gel

Gel maske ćete lako prepoznati po njihovoj fleksibilnosti i sličnosti s gumom – možete ih zamisliti i kao jastučiće za telefon. Njihov oblik omogućava da uređaj obuhvate sa svih strana i uglova – osim ekrana na dodir, a zanimljivo je da najmanje menjaju oblik telefona. Inače su glađi od silikona, a ne klizaju. Mekani oblik sprečava nastajanje ogrebotina, a glatka površina nakupljanje nečistoća. Gel je najčešće u kombinaciji s TPU, a zajedno garantuju najugodniji osećaj u ruci, a ne povećaju značajno vanjske dimenzije ili masu telefon tako da će već nakon prvog korištenja zaboraviti da ste ga stavili. Gelu su nalik silikonske maske koje su napravljene od spoja sličnog gumi poznatog zbog svoje temperaturne i kemijske stabilnosti. Zbog toga odlično apsorbuju energiju i silu. Posebnost silikona je i to što ne kliže tako da je idealni odabir ako vam telefon često “beži” iz ruke. Moramo još posebno naglasiti kako se ovakve maske u potpunosti prilagođavaju izgledu telefona te ne mijenjaju njegov izgled i dimenzije. Silkon uvrštavamo u izuzetno elastične materijale zato su silikonske maske tako popularne. Prikladne su za sve vrste, oblike i tipove mobilnih uređaja.

2. Termoplastični poliuretan (TPU)

Ovaj spoj uvrštavamo u grupu termoplastičnih elastomera koje možemo jednostavnije zajednički nazvati termoplastična guma. Njihova glavna karakteristika su prije svega jednostavna obrada te solidna temperaturna i kemijska otpornost. Isto tako, uslijed dugotrajnijeg opterećenja odlikuje ga i sposobnost povrata u prvotno stanje.  Može se kvalitetno bojati stoga je vrlo popularan u izradi personaliziranih maski. TPU je vrlo značajan materijal u izradi tvrđih plastičnih zaštita za mobilne uređaje. No, često se kombinira s gelom koji ga omekšava i dodaje mu potrebnu elastičnost. Odlično prenosi silu stoga je i najčešće korišten materijal u izradi maski za mobitele. Maske od TPU-a pojavljuju se u različitim dimenzijama: neki se u potpunosti prilagođavaju obliku telefona i ne mijenjaju njegov izgled, a mogu dolaziti i kao robusnije inačice koje nude veću mjeru zaštite od vrlo agresivnih oštećenja.

TPU odlično prenosi silu stoga je i najčešće korišten materijal u izradi maski za mobilne uređaje.

 

Ako vam sigurnost i izgled vašeg telefona ne igraju neku bitnu ulogu, razmislite još jednom i razmotrite ekonomsku stranu ove problematike. Naime, ukoliko je telefon dobro zaštićen, bez oštećenja, ogrebotina, čist i, najvažnije, u funkciji, kada se odlučite na kupnju novog, prodati ćete svoj stari uređaj za puno veći iznos ako izgleda očuvano i čisto. Odabir vrste maske ili zaštite uređaja zavisi o svakom pojedincu zato nema smisla sa stopostotnom sigurnošću tvrditi koje je rešenje najbolje za vaš način života. No, u svakom slučaju bilo kakva zaštita je bolja od nikakve zaštite. Znate i sami – nevolja nikad ne spava. A za svog dragocenog pomoćnika zasigurno želite najbolje.

 

izvor gizzmo.hr

Share this post